Máte rádi příjemné večery s rodinou nebo s přáteli? K povídání se hodí drobné pochutiny a ideální je k tomu stále více populárnější fondue set. Z jakých druhů můžete vybírat a na co je dobré se při výběru zaměřit?

Druhy fondue

Čokoládové fondue
- Pravděpodobně nejoblíbenější varianta fondue
- Potěší především děti, kterým tak můžete připravit zajímavé občerstvení na dětskou párty
- Nejčastěji se do rozpuštěné čokolády namáčejí kousky ovoce, pečiva nebo marshmallow
- Namočené kousky v čokoládě můžete následně obalit ještě v posypce, např. z oříšků
- Pokud budou u fondue sedět a konzumovat jen dospělí, můžete čokoládu na fondue ochutit kapičkou likéru nebo kávy
- Opravdové milovníky čokolády potěší také čokoládová fontána

Sýrové fondue
- Původní varianta tohoto jídla
- Používá se mix 2 a více rozehřátých sýrů
- Ve směsi se namáčejí většinou kousky pečiva, zeleniny nebo masa
- Sýr lze rozpouštět ve víně, vzniklou směs je pak dobré ochutit muškátovým oříškem
- Misku na sýrovou směs doporučujeme nejprve potřít česnekem
- Pro urychlení rozpouštění sýra je dobré rozpustit si ho nejprve na plotýnce, a pak umístit na stůl ke konzumaci

Masové fondue
- Vhodné pro kvalitní masa, ideálně vepřového, kuřecího, hovězího, ale i rybího
- Masové fondue můžete připravovat buď v horkém oleji, nebo vývaru – tento typ pochází pravděpodobně z Asie a je vhodný především pro rybí maso
- Maso je dobré ještě před přípravou naložit do směsi koření
- K podávání se hodí vaše oblíbené omáčky a jako příloha zeleninový salát
- Příprava tohoto typu fondue je nejvíce časově náročná, počítejte tedy s tím, že se večeře docela protáhne
Důležité parametry
Zdroj tepla
Svíčka
- Používá se nejčastěji u malých keramických nádob
- Ideální k rozpouštění čokolády
- Výhřevnost čajové svíčky je velmi malá, proto není vhodné používat ji např. k rozpálení oleje
Hořák
- Lihový nebo plynový hořák se často používá pro rozpálení oleje
- Ideální spojení je s nerezovými nádobami
- Při manipulaci s hořákem dbejte vysoké opatrnosti
Elektřina
- V poslední době velmi rozšířená varianta
- Velkou výhodou je možnost regulace teploty
- Tento typ fondue však můžete používat pouze v blízkosti elektrické zásuvky
Zdroj tepla | Výhody | Nevýhody |
---|---|---|
Svíčka | Navodí příjemnou atmosféru | Slabá výhřevnost, vhodná jen k rozpouštění čokolády |
Hořák | Vhodný k rozpálení oleje nebo sýra | Vyžaduje vysokou míru bezpečnosti při používání |
Elektřina | Umožňuje regulovat teplotu | Lze používat jenom v blízkosti elektrické zásuvky |
Velikost
Odpovídá počtu strávníků, kteří budou fondue konzumovat. Jedná se především o velikost misky a také o počet příslušenství (vidliček, lžiček,…). Malé sety fondue jsou vhodné pro 2–4 osoby, střední až větší uspokojí až 6 lidí. Velké sety, většinou elektrických fondue, jsou vhodné pro početnější skupinky lidí (8–10 strávníků).
Materiál
V rámci jednoho modelu nebo fondue setu se můžete setkat s kombinací následujících materiálů:
- Keramika – vhodná pro sýrové a čokoládové fondue, keramika se zahřívá rovnoměrně a také tak vede teplo, navíc je odolná vůči poškrábání vidličkami nebo jiným nádobím, pozor si dejte na prudké teplotní rozdíly, keramiky by v tomto důsledku mohla popraskat
- Nerezová ocel – ideální pro přípravu fondue v oleji nebo vývaru, není vhodná pro čokoládové nebo sýrové fondue, protože nevede teplo rovnoměrně a mohla by vzniknout horká místa, na kterých by mohlo dojít ke spálení
- Plast – výjimečně se mohou vyrábět fondue z tvrdého a tepelně odolného plastu, minimálně varná nádoba by měla být vyrobená z kovu nebo nerezu
- Litina – univerzální materiál, který lze použít na všechny typy fondue, navíc je poměrně těžký, a tak vyniká svou stabilitou, litina snese vysoké teploty a teplo vede rovnoměrně (díky tomu nehrozí připálená místa)

Nezbytné příslušenství
Váš fondue set by neměl být ochuzen o následující příslušenství:
- Vidličky nebo lžíce – primárně slouží k napichování potravin, které si namáčíte ve směsi, většinou bývají barevně odlišené, aby si je strávníci mezi sebou nepomíchali
- Misky nebo talířky – servírovací nádobí
- Víko – slouží buď k uchování směsi na další použití, nebo k ochraně strávníků před prskajícím olejem
- Madla – zaručí bezpečnou manipulaci s fondue sadou
Rady a tipy na závěr
Recept na fondue
Klasikou jsou sýrové fondue, které musí vyzkoušet každý, kdo si fondue sadu pořídí.
- Misku na fondue nejprve vymažte česnekem, nalijte do ní víno a přiveďte k mírnému varu.
- Směs nastrouhaných sýrů, nejlépe ementál, comté nebo Gruyéra, promíchejte se lžící kukuřičného škrobu.
- Postupně zašlehávejte směs sýrů k vínu a za stálého míchání nechte sýry úplně rozpustit.
- Jakmile vám vznikne jemná jednolitá hmota, okořeňte špetkou muškátového oříšku a bílým pepřem.
- Podávejte s kousky pečiva, zeleninou nebo ovocem.

Jak si vychutnat fondue a nepřijít k úrazu
Při přípravě fondue se držte několika jednoduchých pravidel.
- Malé děti nenechávejte samotné s fondue sadou, mohly by se popálit nebo na sebe sadu převrhnout a opařit se.
- Zvýšené opatrnosti dbejte při manipulaci s horkým olejem.
- Při přípravě masového fondue dejte pozor na dostatečnou propečenost masa, aby nezůstalo syrové.
- Hořák nikdy nesfukujte, ale oheň uduste přiložením víčka.
- Vždy se řiďte pokyny výrobce.